Блог

смяна на бойлер
05.07.2022 г.

Знаци, че е дошло време за смяна на бойлера

          Бойлерът е един от най-необходимите уреди във всяко едно домакинство, когато то няма удобствата на ТЕЦ и съответно безкрайно количество топла вода. Правилната поддръжка на бойлера е необходимост, с която малко хора се сещат и занимават. А самият уред ни показва с начина си на работа, какво не е наред с него. Тук ще проследим няколко основни признака, че уредът ни има проблем...

Знаци за корозия
          Вашият бойлер е подложен на постоянното влияние на водата. С времето вътрешното му защитно покритие се нарушава и се появява корозия. Агресивната вода уврежда първо защитното покритие и магнезиевия анод, а в последствие атакува и самия водосъдържател. Това води до пробив в съда. В началото може да е микроскопичен, но с времето, ще се разшири.
          Ако забележите леко прокапване или сълзене по повърхността на бойлера, то вероятно е увреден от корозия и е необходимо да вземете незабавни мерки по неговата подмяна.


Знаци за варовикови отлагания
          Ако с времето забележим, че работата на бойлера се е променила и:
- констатирате по-малко топла вода, с която разполагате в сравнение с преди;
- сметките за електричество са се увеличили, а консумацията Ви не се е променила;
то е възможно в бойлера да са се натрупали отлагания, които да намаляват неговата енергоефективност и да не позволяват използването на пълния капацитет на неговия обем.

В този случай, съществуват следните решения:

- да извикаме специализирана фирма, като www.eHaus.bg,  която да направи прочистване на бойлера.
- да сменим бойлера с нов.

          И в двата случая, след като стe имали проблем с отлаганията и явно живеете в район, където водата е твърда и предизвиква проблем с електроуредите,  е препоръчително   да се снабдите с магнитен омекотител TITAN от www.eHaus.bg. Той ще предпазва в бъдеще вашите уреди от бързо натрупване на отлагания и така ще удължава техния живот и енергоефективност.
 
Възраст
          Като всеки уред, бойлерът има живот. Повечето производители определят ориентировъчна продължителност на живота на бойлерите спрямо типа водосъдържател:

- за емайлираните бойлери между 7-9 години;
- за бойлери от неръждаема стомана между 13-15 години.

          Гаранцията, която дават производителите е времето, в което се очаквате бойлера да работи изправно. След този период можете да очаквате различни сценарии. Едни продукти ще работят много по-дълго от очакваното и то отлично, а други ще започнат да дават проблеми. Тези сценарии разбира се зависят не само от качеството на изработка на уреда и вложените в него материали, но и от начина по който се поддържа бойлера. Дали се извършват задължителните профилактики, какво е качеството на водата, с което работи, дали се използват инструменти за допълнителното му предпазване, като магнитни омекотители и т.н.
          При всички случаи по-новите модели бойлери са по-енергоефективни от старите. Ето, защо дори и да разполагате с работещ стар бойлер не е нелогично да се замисляте за неговата подмяна. Още повече, при новите модели все по-често можете да разчитате на интелигентни функции, които да Ви помагат в планирането и оптимизирането на енергийните Ви разходи.

Липса на регулярна поддръжка
          Както знаем всяко нещо изисква грижа. Това важи и за бойлерите. Това са уреди, които се използват 24/7 и са подложени на постоянното въздействие на водата. В някои случаи тя не е особено безвредна за тях и изисква ние, като добри собственици да намаляваме ефектите от вредното ѝ въздействие. Това важи, в случай че искаме да се радваме дълго на добре работещ и енергийно ефективен уред.
        Ако сега се замисляте за тези неща, а разполагате с бойлер от повече от 6 години, за който не сте полагали никакви грижи е твърде вероятно той да не работи, така както е работил в началото и да не Ви носи ползите, които Ви е носил. При това положение е добре или да извикате специализирана фирма, която да направи оценка на неговото състояние или да пристъпите към неговата подмяна.

Топлата вода не Ви достига
           Времето винаги води до промени, а те водят до промяна в нуждите ни.  Когато сте избирали бойлера си сте се съобразявали с моментната ситуация, в която сте се намирали и нуждите, които сте имали. С времето:

- семейството Ви се е увеличило;
- променили са се ежедневните ви навици;
- променили сте оборудването в банята и кухнята си;

          Всички тези промени предполагат различна консумация на топла вода. Колкото и да се опитвате да се справите със същия обем на бойлера, това предизвиква усещане за липса на комфорт и води до увеличаване на енергийния разход за работа на уреда.

   За да сте сигурни, че правите най-доброто за себе си и бойлера си можете да се обърнете за консултация към специалистите на www.eHaus.bg.

Не чакайте до последно, за да предприемете мерки! Изберете вашия нов електрически бойлер , от голямото разнообразие на модели и обеми в eHaus още сега!

Препоръчваме