ЧЗВ

Бойлери

Какви са предимствата на бойлера от неръждаема стомана?

Бойлерите от неръждаема стомана са подходящи за всякаква вода. Те са по-устойчиви на агресивна вода в сравнение с други видове бойлери. Устойчивостта на материала, от който са направени удължава значително животът на бойлера. Неръждаемата стомана е неутрална при контакт с вода и не променя нейният състав. Това я прави изключително предпочитана, при създаването на бойлери. Неръждаемата стомана може да бъде рециклирана многократно, което помага в опазването на околната среда и намаляването на замърсяването. Водосъдържателите  изработени от неръждаема стомана, задържат много по-малко вредни отлагания по стените си, отколкото други видове бойлери, което прави средата в съда по-малко податлива към развитие на бактерии.

Какви са предимствата на емайлирания бойлер?

Ако търсим бюджетно решение за нашия дом или вила, то изборът ни лесно ще попадне върху емайлиран бойлер. Нужно е да се съобразим с няколко неща, когато взимаме решение за покупката на такъв бойлер. Най-основното нещо, което трябва да вземем под внимание е видът на  водата в района, в който ще монтираме бойлера. Дали е агресивна или твърда. Агресивната вода води до корозия, а твърдата вода до варовикови отлагания. Тези типове вода водят до намаляване продължителността на живота на уреда и до намаляване на неговата ефективност във времето. Ако водата която ползваме, е с добър състав и качества, то тогава емайлираният бойлер е чудесно решение за всяко домакинство. Нужно е да предвидим добро място за монтаж, което да ни позволява лесен достъп до него и ревизионният му отвор. Емайлираните бойлери се предлагат с магнезиев анод, който е препоръчително да се проверява всяка година. Ако извършваме ежегодна профилактика и полагаме нужните грижи за нашия уред, то той ще изпълнява качествено и дълго своята добра работа. 

Какви са предимствата на комбинираният бойлер?

Комбинираните бойлери съчетават в себе си 2 източника за загряване на водата. Това най-често са електрически нагревател и серпентина, която се свързва с алтернативен източник на енергия, като слънчев панел, система за отопление с водна риза. Предлагат се и модели с 2 серпентини, където източника на енергия може да бъде различен за различните периоди в годината. Комбинацията от тях води до намаляване на месечните разходи за отопление на домът. 

Ползите от комбинирания бойлер.

-    Високо ефективни 
-    Намаляват разхода за отопление
-    Максимално оползотворяване на добитата алтернативна енергия
-    Възможност за избор на източника на енергийния 
-    По-лесна поддръжка
-    Винаги топла вода

Какво е фланец и за какво ни е нужен?

Фланецът е задължителен елемент в бойлера. Той се намира на долната страна на бойлера или отстрани (когато бойлерът е предвиден за хоризонтален монтаж). Фланецът позволява лесен достъп до вътрешността на съда, което улеснява ежегодната поддръжка на Вашият уред. По форма могат да се видят няколко различни вида фланци, като най-често срещани са: кръгли, елипсовидни и квадратни. Всеки производител определя вида на фланеца спрямо конкретния модел и неговата специфика. На фланеца се позиционират нагревателят, магнезиевият анод и термостатът. Гуменото уплътнение седи между водосъдържателя и фланеца. Съществуват модели, в които може да се види, че фланецът е директно заварен за съда. Материалът от който се изработват фланците, е същият като на водосъдържателя. 

Какво е нагревател и какви видове нагреватели има?

Нагревателният елемент в бойлера или така наречения нагревател се намира на долната част на водосъдържателя или отстрани при бойлери с хоризонтален монтаж и е захванат към фланеца. Той е този, чрез който се нагрява водата във водосъдържателя. Има два вида нагреватели мокър(потопяем) и сух:
-    При мокрия нагревател досега на водата с него е пряка. Нагревателният елемент се намира в тръба от мед или неръждаема  стомана, пълна с кварцов пясък. 
-    При сухия вариант нагревателят влиза в допълнителен ботуш. Така той е изолиран и защитен от процесите, които се случват в бойлера, при нагряване на водата и от естествените отлагания, които се получават във времето. 
Нагревателите са различни по форма и материал. Формата и мощността са съобразени с характеристиките на модела на бойлера. Могат да се срещнат сухи, сухи керамични и потопяеми нагреватели.

Какво представлява медният нагревател?

Медният нагревател е изключително разпространен в производството на бойлери. Свойствата на материала, от който е направен медният нагревателя позволява изключително лесна деформация и така с лекота се придава желаната форма на нагревателния елемент. Медният нагревател може да бъде завършен с допълнително никелирано покритие. 

Какво представлява сухият нагревател?

Сухият нагревател работи по същия начин, като мокрия(потопяем) нагревател. Основната разлика между него и потопяемия нагревател е, че той няма пряк контакт с водата в бойлера. Намира се в допълнителен ботуш, който го отделя от водната среда и така го предпазва от вредното ѝ въздействие и отлаганията, които се получават във времето. По този начин се удължава животът му. Не можем да не отбележим и факта, че сухият нагревател позволява по-лесна смяна при нужда, без да се изисква източване на бойлера. 
Материалът, от който е изработен ботушът е от изключително значение за:
- енергоефективността на бойлера;
- продължителността на живот на уреда;
Основно се предлагат бойлери със сух нагревател изработен от въглеродна стомана с емайлирано покритие. 
eHaus предлага бойлери със сух нагревател с ботуш изработен изцяло от неръждаема стомана. Това носи на потребителите допълнителни предимства, като:
-    Намаляване на времето за първоначално загряване на водата с около 30%;
-    Реализиране на до 15 % енергийни икономии;
-    Много по-голяма защита на нагревателя от корозия, благодарение на неръждаемата стомана вложена в ботуша. 

Какво представлява керамичният сух нагревател?

Керамичният сух нагревател няма пряк досег с водата. Той се различава от другите сухи нагреватели, с това че:
-    площта на нагряване е с до 300% по-голяма от тази на сухия нагревател. Поради тази причина се реализира по-ниско нагряване на единица площ (cm²), от което следва положителният ефект на по-малко образуване и натрупване на варовик.  
-    керамичната основа на сухият керамичен нагревател, придава инертност и енергоспестяване до 8% в сравнение с медния нагревател. 
Поради спецификата си, той винаги е в права форма, без никакви завои. Позволява по-дълго поддържане на топлината, което предотвратява излишно нагряване на повърхността. Тази способност на задържане и по-продължително отдаване на топлина води до енергийни икономии. 
Този вид нагревател е подходящ за всякакъв вид вода, но е особено препоръчителен за райони с твърда вода. Тя води до варовити отлагания, които значително намаляват производителността и живота на бойлера. Изключително лесен за поддръжка и подмяна. За да бъде подменен не се изисква източване на водата в бойлера. 

Как работи термостатът? Видове термостати.

Термостатите се делят на два вида: капилярен и комбиниран (пръчковиден). Термостатът винаги е в комбинация със защита, която може да е вградена в него или да седи отделно. Тя служи за допълнителна защита от прегряване. Термостатът определя каква е температурата на водата в бойлера. Различните модели бойлери се предлагат с различни видове термостати. Най-разпространените са механичните термостати, следвани от електронните и от дигитални термостати с програматор. При механичния термостат (терморегулатор)  от външната страна на бойлера има въртящ се бутон, с който можем да избираме каква температура да поддържа бойлера - дали да е ниска, средна или висока. Той се намира на лесно достъпно място. В различните модели бойлери може да се види отдолу, отстрани или под капака на бойлера. 

Какво е магнезиевият анод?

Магнезиевият анод е закрепен на фланеца заедно с нагревателя. Най-често магнезиев анод се поставя в бойлерите с емайлирано покритие. Той привлича седимента и корозионните елементи на водата към себе си. По-този начин предпазва водосъдържателя и неговото покритие от корозия. Продължителността на живота на анодния прът е около 30-36 месеца и следва да се прави регулярна профилактика и подмяна. Когато тази профилактика се извършва регулярно, качеството на работа на бойлера се запазва и продължителността на живота му се увеличава. 

Необходимо ли е да се подменя магнезиевият анод?

Ако искаме да се ползваме от качествена работа на бойлера, не искаме да правим компромис с неговата ефективност и искаме той да продължи своя живот максимално дълго, без да ни се налага да правим нови разходи за закупуване на нов уред или сервизиране, то отговорът несъмнено е ДА. 

На колко време е препоръчително да се подменя магнезиевият анод?

Магнезиевият анод има сравнително кратък живот. В зависимост от качеството на водата, с която има досег животът му може да продължи между 30-36 месеца. За да сме сигурни, че той е в добро състояние е нужно ежегодно да се прави профилактика на бойлера. Когато правим редовна профилактика си гарантираме, че бойлера ни ще бъде толкова ефективен, колкото е бил когато сме го закупили и ще удължим животът му.

Нужно ли е да следим постоянно термометъра?

Термометрите в бойлерите за домашна употреба не са толкова прецизни и там рядко можем да видим цифрови стойности. По-скоро можем да следим за степен на моментно нагряване на водата. Това може да бъде доста излишно и натоварващо упражнение за всеки потребител. Ако сме изчислили добре обема на бойлера, който сме избрали и сме взели предвид обичайните си навици и не го изключваме, тогава винаги можем да сме спокойни, че във всеки един момент имаме достатъчно количество топла вода. 

Каква е функцията на предпазния клапан (комбиниран клапан)? Има ли разлика междупредпазен клапан и комбиниран клапан?

Когато говорим за предпазен клапан в бойлера, ние често имаме предвид комбиниран клапан. 
Защо казваме комбиниран? Защото предпазния клапан има няколко функции:
-    не позволява увеличаване на налягането в бойлера
-    предпазният клапан играе роля и на възвратен клапан
-    следи за свръх налягане

Необходимо ли е да се монтира редуцир вентил?

Редуцир вентила  е  регулатор на налягането на студената водата, която влиза в бойлера. В случай, че забележим прокапване на възвратния клапан, то можем да помислим, че една от вероятните причини е по-високо налягане на постъпващата вода в бойлера.
Редуцир вентила е нашата застраховка срещу нежеланите ефекти на високото налягане на водата. Той се монтира преди бойлера. Колкото по-качествен елемент изберем, толкова по-голямо спокойствие можем да си осигурим. 

Как да изберем вертикален или хоризонтален бойлер? Предимства и недостатъци

За да изберем вида на бойлерът е нужно да предвидим, къде ще го монтираме, с какво място разполагаме, можем ли да осигурим лесна достъпност до ревизионния отвор за ежегодна профилактика. Когато си отговорим на тези въпроси, ще сме наясно дали ни е нужен вертикален или хоризонтален бойлер. 
    Понякога хоризонталните бойлери са доста по-практично решение особено за помещенията с по-малка квадратура, но трябва да вземем под внимание факта, че те осигуряват с до 30 % по-малко топла вода в сравнение с вертикалните при един и същ обем на водосъдържателя. 

Какви са предпазните мерки при монтаж на бойлер?

Най-основното нещо, което трябва да направим, когато монтираме бойлер е да наемем професионалист, с доказани качества. Той ще определи вида на стената и ще избере метод на захващане, който да е максимално сигурен.

Как да изберем обема на бойлера?

 За да изберем точния модел бойлер за нашият дом ние трябва първо да си отговорим на няколко важни въпроса:
-    От колко човека се състои нашето домакинство. Трябва да предвидим по-голям кКак да изберем обема на бойлераапацитет, ако очакваме семейството ни да се разраства. 
-    Нужно е да предвидим консумацията на вода на душа и/или ваната. Всеки един душ има различна консумация на вода в минута, всяка вана е с различен обем. 
-    Трябва да се съобразим с нашите навици и тези на близките си за взимане на душ. Един може да предпочита бързият душ за 5 мин., а друг да се наслаждава дълго на струята гореща вода. 
Когато анализираме тези данни можем грубо да се ориентираме, колко вода използваме ежедневно. 
Трябва да вземем под внимание, че оказаните литри на бойлера са за вода поддържаща температура около 70-75C, а топлата вода, която използваме в ежедневието си е около 40C. При разреждането на водата от бойлера, ще получим по-голямо количество вода. 
    В случай, че се затруднявате да направим това изчисление, бихте могли да се обърнете към специалистите на eHaus за помощ и консултация. 
    В случай, че не изберем правилният модел бойлер и се спрем на такъв с по-малък обем от този, които ни е нужен  рискуваме да оставаме често без топла вода, точно когато ни е нужна. В случай, че решим да се презастраховаме и се снабдим с много по-обемен бойлер, ще изразходваме повече енергия от необходимото, за да подгряваме вода, която няма да можем да използваме изцяло. Например имаме нужда от 80л., а сложим 200л. Това не се отнася за случая, в който предвидим малко-по-голям обем, дори е препоръчително.
 

Какъв бойлер ни е необходим при район с мека вода (агресивна)?

Меката вода се явява доста агресивна за бойлерите и води до корозия на съда и неговите елементи. За да си спестим честа смяна на бойлера, ако го избираме за такъв тип вода е препоръчително да изберем бойлер от неръждаема стомана. При вода с такива характеристики имаме възможност да не ограничаваме изборът си от варианти за бойлер. Въпреки това, ако искаме да направим възможно най-правилен избор, можем да инвестираме в бойлер от неръждаема стомана със сух или сух керамичен нагревател, който да предпази бойлера от отлаганията във времето. 

Как можем да предпазим бойлера от твърдата вода и котлен камък?

За да предпазим бойлера от отлаганията на водата можем да поставим магнитен омекотител. 
"Магнитните омекотители" работят на принципа с постоянни магнити, които временно променят структурата на карбонатите и намалява тяхното отлагане. Купи тук
 

Има ли разлика между емайлиран бойлер и бойлер със стъклокерамично, титаниево, циркониево покритие?

Различните брандове рекламират продуктите си по различен начин, като това води до объркване на потребителите, кое какво е. Това се случва, когато имаме един и същи продукт с едно и също покритие, но то е наречено по-различен начин от производителите. Потребителите решават, че покритията са различни едно спрямо друго, което всъщност не е така. 
Сред наименованията можем да срещнем:
-    Емайлирано покритие
-    циркониев емайл
-    Стъклено покритие
-    Стъклокерамично покритие
-    Титаниниево покритие 
-    Термокерамично покритие
В допълнение можем да кажем, че някои производители патентоват технология за покритие на водосъдържателите и я рекламират с името на патента. Съществуват някои изключения, но като цяло всички тези покрития са едно и също нещо в същината си.    
За да се предпази вътрешността на съда от корозия се полага слой стъкло – разтопен пясък (кварц). Стъкленото покритие е известно под различни имена, което го прави объркващо за потребителите. 
Изработването на покритието е сложен процес, но в основата си е полагане на стъклен прах или течна каша, който се разпределя равномерно по вътрешността на съда, чрез разливане или пръскане. След, което съдът се изпича, за да се получи крайният резултат от защитен стъклен слой.  
Важно е да помним, че когато избираме бойлер трябва да обърнем най-вече внимание върху:
-    Материала, от който е изработен водосъдържателя и колко повече материал е вложен за изработването на водосъдържателя. Един 80 литров бойлер може да е с по-ниско тегло и по-тънки стени в сравнение с друг 80 литров бойлер, който да е с по-дебели стени и по-високо тегло. Тези характеристики определят част от качествата на бойлера. 
-    Каква е гаранцията, с която се предлага. 

Защо да изберем електрически бойлер със сух нагревател от неръждаема стомана, вместо класически мокър нагревател?

Ако в даден момент се наложи смяна на сухия нагревател, няма да се налага да източвате водата от бойлера. Достатъчно е да изключите електричеството, да извадите нагревателя от ботуша и да поставите новия, а след това само да го включите.  Ботушът, в който влиза сухия нагревател е изработен от неръждаема стомана, така че по повърхността му има по-малко отлагания от варовик (нагар). Температурата до която достига сухия нагревател е малко по-висока от тази на стандартния нагревател, при същата мощност, така че времето за загряване на едно и същото количество вода е по-кратко. 

Колко важна е изолацията на бойлера?

 Бойлерът е един от най-големите консуматори на ток в едно домакинство. По-голямата част от акумулираната енергия се губи при потребление на топла вода, а другата част през стените на водосъдържателя и външния корпуса на бойлера . Особено важна е добрата топлоизолация, в случаите, когато бойлерът се зарежда през нощта, по време на ниската тарифа на тока и натрупаната топлина се използва през деня. Колкото по-добра е изолацията на бойлера, толкова по-дълго натрупаната топлина ще бъде съхранена и толкова по-голяма енергоефективност, ще реализирате. 

 
 

Как да предпазим бойлерът от ниски температури през зимата?

Ако бойлерът не се използва през зимния период и се намира в помещения, където могат да се отчетат минусови температури, водата от бойлера трябва да се източи, защото в противен случай бойлерът може да протече.

Малолитражните бойлери еднакви ли са с проточните?

Не. Малолитражните бойлери също са акумулиращи и съхраняват топла. Проточните от своя страна не съхраняват топла вода, а директно загряват водата, която минава през тях. Проточните бойлери имат по-висока топлинна мощност, поради което изискват специална електрическа инсталация. 

Какво е комбиниран бойлер и какви са неговите предимства?

Комбинираните бойлери имат вграден тръбен топлообменник - серпентина, който позволява комбиниране на електрическа енергия и енергия от други източници (централно отопление, слънчеви колектори и други) за получаване на топла вода. Водата от външната система преминава през топлообменника, който е под формата на спирала, като загрява водата в бойлера. В комбинираните бойлери има разположен нагревател, който работи когато не се използва топлообменника. 
Образуването на котлен камък не е свързано с начина на загряване на водата.

 
 

След какъв период на експлоатация на бойлера е препоръчително да почиствате от котлен камък?

Това зависи от условията на експлоатация: качество на водата (твърда или мека), температурата в бойлера (по-висока температура означава по-голямо количество котлен камък), както и честотата на използване на бойлера. В някои случай се налага почистване на 12-24 месеца, а в районите със силно варовита вода може да се наложи профилактика и на 6 месеца.

Отоплители

Трябва ли да изключваме отоплителя?

Отговорът на този въпрос не може да бъде еднозначен. В зависимост от ситуацията и управлението на уреда трябва да е различно. 
В случай, че ще отсъствате дълго време и няма да ви е необходимо отопление, то най-добре е да изключите уредите от електрическата мрежа. 
Когато времето се затопли трайно, също не е необходимо да държите отоплителя включен. 
Във всички останали случаи, такова изключване е нежелателно. Всяко продължително изключване на уреда води до изстиване на помещението и последващото затопляне става доста по-бавно и изисква консумация на повече енергия. Така разходът на електроенергия нараства и не реализираме икономии, а търпим загуби. 
Всеки един отоплител е с вграден термостат, който следи температурата в помещението и регулира консумацията на енергия, за да поддържа една и съща температура.  Когато термостат регистрира спад в температурата включва уреда, затопля обратно до оптимална стойност и отново изключва. Затова затопляне се изисква много по-малка време за активна работа на отоплителното тяло, отколкото затоплянето на напълно изстинало помещение. Когато този процес се управлява от термостата консумацията на енергия е оптимизирана и не позволява излишен разход на електроенергия. 

Как работи електрическия конвектор?

Електрическите конвектори са един от най-познатите и използвани уреди за отопление на електричество. Те се състоят от 3 елемента. Кутия, нагревател и термостат. Работят на принципа на естествената конвекция, при която въздухът се движи отдолу-нагоре. Благодарение на естествената конвекция, работата му е безшумна и не нарушава спокойствието на ползвателите.  
Сред основните предимства на електрическия конвектор са:
-    Бързо затопляне на помещението;
-    Компактен размер;
-    Безшумен режим на работа;
-    Лесна мобилност на уреда, благодарение на свобода на монтаж (стена или под)

Недостатъци:
-    Затоплят въздуха много бързо, което може да предизвика усещане за неприятно силна топлина;
-    Засушаване на въздуха (при панелните конвектори)

Има ли разлика между панелен и стандартен конвектор?

Не, няма. Това са две наименования за един и същи отоплителен уред.

Как работи акумулиращия отоплител?

Акумулиращите отоплители са идеално средство за отопляване на домът. С тях можем да се насладим на идеален топлинен комфорт. Принципът им на действие предопределя меката топлина, която отдават. Постепенното нагряване на въздуха и поддържането на постоянна температура ни предпазват от усещането за жега и студ, каквито има при резки температурни амплитуди. 
Акумулиращите отоплители се състоят от нагревател, акумулираща плоча или флуид , тяло и термостат. При включване на нагревателя се нагрява акумулиращата плоча или флуида, която от своя страна започва да отдава топлина. Колкото по-голяма е акумулиращата плоча или площта на флуида толкова по-енергоспестяващ е уредът. При този вид отоплители термостатът е изключително прецизен. Той управлява уредът с изключителна точност, за да не се достигне до излишна консумация на енергия. 
Акумулиращата плоча поддържа ниска повърхностна температура, която:
-    Не води до излишно изсушаване на въздуха;
-    Прави я подходяща за деца, тъй-като не съществува риск от изгаряне при контакт,
-    Доставя изключителен топлинен комфорт в жилището
-    Акумлиращия ефект понижава разходите за електроенергия
Акумулиращите отоплители се предлагат с богат избор от възможности:
-    Размер - колкото е по-голям толкова е по-икономичен;
-    Седмичен програматор – за планиране на разходите и реализиране на икономии;
-    Функция отворени прозорци
-    Wi-Fi управление
-    Различен стил и дизайн

Какви са предимства на термостата?

Термостатът е малко устройство, което е лесно за използване. Той регулира, управлява и програмира Вашият отоплителен уред. 
Термостатът :
-    осигурява оптимален топлинен комфорт в жилището, съобразен с ритъмът ви на живот; 
-    оптимизира консумацията на енергия и реализира енергийни икономии
Според вида си термостатът носи различни ползи за потребителя.
- Електромеханичен термостат – позволява поддържане на постоянна температура в помещението с точност до 1°C и намалява енергийните разходи до 8% в сравнение със стандартен механичен термостат от по - нисък клас.
- Електронен термостат – поддържа температурата в помещението, която е зададена с точност 0.1°C. Електоронният термостат е с до 15%  по- ефективен в управлението на енергоспестяването от електромеханичния термостат.
- Цифровият електронен импулсен термостат е лесен за употреба и управлява уреда с точност 0.05°C, чрез приемане на импулси от температурния датчик. Тези термостати отговарят на изискванията за ErP от януари 2018 и са до 35% по- малко енергоемки в сравнение със стандартните термостати. Имат няколко режима на работа, като седмично програмиране, функция отворен прозорец , отложен старт и стоп, режим за предпазване на помещението от замръзване и други.
Изборът на термостат трябва да бъде направен при закупуване на отоплителния уред. Отоплителите, в които са вложени цифрови електронни импулсни термостати са с по-висока цена от тези с електронни и електромеханични термостати (механични термостати). Разликата в цените на уредите се изплаща за по-малко от година в резултат на ефективното управление на електроуреда.

Как функционира термостатът?

Термостатът управлява уреда. Той може да се нарече "мозъкът" на електроуреда и се грижи в помещението да се поддържа зададената от потребителя температура...
Той се намира в долната част на уреда и следи моментната температура в помещението. 
 

Какви видове термостат съществуват?

- Електромеханичен термостат – позволява поддържане на постоянна температура в помещението с точност до 1°C и намалява енергийните разходи до 8% в сравнение със стандартен механичен термостат от по - нисък клас.
- Електронен термостат – поддържа температурата в помещението, която е зададена с точност 0.1°C. Електоронният термостат е с до 15%  по- ефективен в управлението на енергоспестяването от електромеханичния термостат.
- Цифровият електронен импулсен термостат е лесен за употреба и управлява уреда с точност 0.05°C, чрез приемане на импулси от температурния датчик. Тези термостати отговарят на изискванията за ErP от януари 2018 и са до 35% по- малко енергоемки в сравнение със стандартните термостати. Имат няколко режима на работа, като седмично програмиране, функция отворен прозорец , отложен старт и стоп, режим за предпазване на помещението от замръзване и други.

Необходим ли ни е отоплител със седмичен програматор?

За да отговорим на този въпрос трябва да се запитате:
-    Имаме ли установени навици в ежедневието, които се повтарят регулярно?
-    Искате ли да имате възможност да планирате енергийната консумация ?
-    Готови ли сте да инвестираме повече, за да намалим последващите си разходи за отопление?
Ако отговорите на тези въпроси са положителни, то тогава със сигурност ви е необходим уред със седмичен програматор.

Как е по-добре да се монтира акумулиращия отоплител?

За максимална безопасност , акумулиращите отоплители се монтират на стена. Заради тяхното голямо тегло не се препоръчва свободно поставяне в помещението. 
Какви мерки за безопасност да спазваме, при използването на отоплители? - ок
    Когато поставяме отоплителен уред винаги трябва:
-    да се запознаем с указанията, които дава производителя на продукта за безопасност и монтаж; 
-    Да проверим сертификата за безопасност, с който е снабден уреда и какво гарантира той;
-    Да се уверим, че стената на която ще го монтираме е предвидена да издържи неговото тегло;
-    Че сме квалифицирани да извършим монтажа или че квалификацията на човекът, който сме наели отговаря на изискванията за тази дейност;
-    Да не поставяме в близост до уреда лесно запалими предмети и вещества;
-    Да не държим течности, които има опасност да попаднат върху уреда. 
-    Да него използваме за сушилник, ако нямаме специално предвиден аксесоари към уреда за това. 
-    Редовно да го почистваме от прах. 
 

Къде да сложим отоплителния уред?

Стилът на нашият дом се допълва от уредите в него и когато те намерят своето правилно място можем да се насладим на красив интериор и топлинен комфорт.
Мястото на отоплителя в помещението е от изключително значение. То влияе на работата на уреда и на неговата енергоефективност, на начинат по който отдава топлина. 
Много често отоплителите се поставят под прозорците. От една страна това е така, защото се използва нишата межу прозореца и пода, а от друга за да се намели ефекта от студените външни стени. 
Където и да изберем да поставим отоплителя трябва да внимаваме за няколко неща:
-    Да не поставяме на места където става течение, защото така можем да повишим излишно консумацията на енергия и да нарушим собствения си комфорт.
-    Да не закриваме уреда с предмети и да го оставим да отдава топлина, без да бъде възпрепятстван от мебели. 
-    Да не го затискаме с предмети или използваме за закачалка, за да не нарушим процесите на естествена конвекция, които се случват по време на работата му. 
-    Да проверим здравината на стената и да съобразим натоварването, което може да понесе спрямо теглото на уреда, който искаме да поставим. 
     
Спазвайте минималните следни отстояние между уреда и останалите мебели в дома:
-    30 см. Свободно пространство над уреда
-    50 см. Свободно  пространство пред уреда
-    12 см. Свободно пространство под уреда ( в мокри помещения 20 см )
-    15 см. Отстояние в страни от уреда

Каква е подходящата температура за всяко помещение?

Идеална температура не съществува. Тя е различна за всички. Едни предпочитат да им е по-топло, други да им е по-хладно. Въпреки това съществуват препоръки за оптимална температура и енергийна икономия. 
    За да имаме оптимален топлинен комфорт в жилището си и да реализираме енергийни икономии е необходимо да разглеждаме всяко помещение по отделно. За топлинен комфорт говорим, когато нито ни е студено, нито ни е топло.
    Предназначението на различните помещения предполага различни дейности и различни изисквания към температурните нива. 
-    Всекидневната и стаите, които се обитават през деня е препоръчително да са  с температурата около 19С
-    Спалнята изисква да поддържаме по-ниска температура, за по-спокоен сън, около 16-17С
-     Банята налага поддържането на по-висока температура за оптимален комфорт от около 19-21С.
За да се възползваме максимално от съвременните технологии и предимствата, които ни носят те, бихме могли да обзаведем жилището си с уреди от ново поколение с вградено електронно управление и/или седмичен програматор. С помощта на тези технологии можем да прецизираме времето, в което уредите да се включват и в кой момент каква температура да поддържат. Така ще избегнем излишни енергийни разходи и ще се наслаждаваме на очакваната топлина по всяко време на денонощието. 

Можем ли да използваме отоплителя за сушене на дрехи?

Електрическите отоплителни уреди за затоплят въздуха, чрез естествена конвекция, което налага въздухът спокойно да преминава през тялото на отоплителя. Не трябва да се поставят никакви предмети върху отворите на конвектора, за да не се възпрепятства неговата нормална работа. 
При запушване на отворите на отоплителя има опасност от изключване на уреда, влошаване на неговата производителност, както и възможност от възпламеняване. 
eHaus.bg предлага допълнителни аксесоари за сушене на дрехи, които могат да се монтират на отоплителните уреди. С тях безпроблемно и сигурно можем да оптимизираме използването на уреда. 

Какво е акумулиращ отоплител, тип печка?

Акумулиращият отоплител тип печка е електрически отоплител, който се състои от термостат, външно тяло, вътрешни тухли и нагревател. Големият му размер и тегло предопределят големите му възможностите за:
-    Акумулиране на голямо количество топлинна енергия;
-    Последващо продължително отдаване на топлина;
-    Реализирането на съществени енергийни икономии.
Можете да планирате времето, в което да се зарежда спрямо предпочитаната тарифа на електроенергия. 
Поради принципите си на действие този вид отоплител е характерен с меката си постоянна топлина на отдаване. Това му свойство не позволява излишно изсушаване на въздуха.  Ниската повърхностна температура го прави изключително подходящ за поставяне в жилища, където живеят малки деца.  

Какво е лъчист конвектор?

Лъчистите конвектори се състоят от три елемента. Тяло, нагревател вграден в алуминиева плоча и  термостат. Те са сравнително по-нова технология за отопление, чрез електричество. Лицето на отоплителното тяло е от пореста структура, през която топлината прониква и създава усещане подобно на слънчева топлина. 
Лъчистите конвектори затоплят въздуха по-плавно и усещането за топлина в помещението е по-мека, в сравнение с тази която се излъчва от стандартните електрически конвектори. Въпреки това, при заставане пред конвектора може да се усети и по интензивна топлина.

Какво е електрически отоплител с WiFi управление?

Wi-Fi отоплителите се управляват от дистанция, чрез приложение инсталирано на Вашият телефона или таблета, през интернет връзка. 
Независимо къде се намирате, удома или навън, с приложението можете да видите каква е моментната температура в стаята и да въведете настройка за повишаване или намаляването й. Когато имате повече от едно отоплително тяло можете да управлявате всички устройства едновременно и всяко да има различен режим на работа в денонощието. 
Функциите на приложението дава възможност за планиране и поддържане на температурата в помещението по часове, дни, седмици, месеци и дори години. Денонощната температурна амплитуда може да бъде изцяло съобразена с вашите режим на живот и установени навици. 
Зададената програма на отопление, може да бъде променена моментно и да се върне към основната си настройка, в случай на очаквана промяна в прогнозата за времето или настъпването на обстоятелства, които налагат корекция на фиксираните градуси. 
Можете да следите консумацията на енергия за целия период на работа, на уреда по дати и часове. Така по-лесно можете да анализирате енергийната си консумация и да направите необходимите корекции, за да реализирате икономии. 
Предимствата на Wi-Fi управлението носят на всеки потребител допълнителен комфорт и намаляване на разходите за отопление. 
eHaus предлага подбрана гама продукти с Wi-Fi управление, които можете да разгледате тук.

Как да почистваме отоплителния уред?

Както всяко нещо и отоплителите изискват внимание и грижа. 
Почистване на електрическите отоплители трябва да се случва редовно, като това най-вече включва тяхното обезпрашаване. Можете да го правите толкова често, колкото смятате за нужно. Не удължавайте повече от 6 месеца времето за почистване. За да не забравите най-добре си го заложете в графика със задачи. Натрупването на прах може да доведе до потъмняване на стените около отоплителното тяло. Липсата на почистване може да се отрази негативно на неговата работа, енергоефективност и живот. 
За да почистите отоплителя го изключете от електрическата мрежа, изчакайте да изстине ако е бил топъл и го забършете с мек микрофибър или леко влажна кърпа. Изчакайте да изсъхне и отново го включете в мрежата. 

Отоплители за баня

Как работи отоплителя за баня с вентилатор?

Отоплителите за баня с вентилатор се изградени от нагревател, термостат, тяло и вентилатор. Вентилатора се намира обикновено в задната, долна част на уреда. 
При лирите без вентилатор, тялото на отоплителя се нагрява и то на свой ред нагрява въздуха и хавлиите закачени на него. 
Лирата с вентилатор може да осигури нагряване на въздуха в помещението само за няколко минути, при включване на вентилатора. За да се ограничите консумацията на енергия има възможност двете функции на работа (с или без вентилатор) да работят независимо една от друга. Т.е. когато ни е нужно да затоплим банята много бързо, можем да включим функцията на вентилатора, а когато искаме да поддържаме постоянна равномерна температура не ние е необходимо да използваме вентилатора.

Как да изберем отоплител за баня?

Електрическите отоплителите за баня са прекрасно средство за постигане на максимален комфорт в банята, за минимално време. С тях можете:
-    Да затоплите банята бързо до желаната от вас температура;
-    Да изсушите кърпите си
-    Да поддържате винаги кърпите приятно топли.
Различните  модели дават възможност да се намери най-добрите решение за всяко семейство:
-    За малки бани изберете най-компактния размер;
-    За оптимизация на пространството изберете лира с вградено огледало ;
-    За голямо баня и семейство изберете максимално оребрена лира с възможност за поставяне на много кърпи;
-    За максимално бързо затопляне на банята изберете отоплител с вентилатор. 
eHaus предлага богата гама от лири за баня с вградени различни функционалности. Сред тях са:
-    Седмичен програматор за максимален комфорт и енергоефективност;
-    Сензор за отворени прозорци, за намаляване на енергийните загуби;
-    Вентилатор за (boost функция ) по-бързо затопляне на помещението;
-    Аксесоари за поставяне на кърпи;
-    Wi-Fi управление;
-    Вградено огледало;