Блог

Отопление на детска стая
07.10.2022 г.

Отопление на детска стая

          Създаването на детска стая е много приятен процес, който ако бъде изпълнен добре, ще носи наслада на всички.
Обзавеждането на детската стая не трябва да се ограничава до избора на мебели и цвят за нея. Трябва да разширим интереса си и да помислим за отоплението, за да създадем наистина практична и комфортна обстановка за децата си. Дори и да не сме го направили навреме, никога не е късно да направим необходимите промени, за да подобрим условията в нашият дом.

          Отоплението на детската стая трябва да е съобразено с нуждите на детето от подходяща температура и поддържането на нормална влажност на въздуха. За тази цел трябва да изберем отоплителен уред, който не изсушава въздуха и позволява поддържането на подходяща влажност.

          Нивата на влажност в стаята трябва да бъдат около 30-60%. Поддържането на влажността под 60% намалява възможността за растеж на мухъл и така се избягва появата на здравословни проблеми, като алергични реакции, астма и други.

          Отоплителния уред трябва да е разположен далече от леглото на детето, за да не смущава сънят му с топлината, която отдава.
Препоръчително е температурата в детската стая, през деня да се движи около 21° - 23° С. Подходящата температура за спане е с около 2° - 3°С по-ниска.

          За подходящата температурата в останалите помещение можете да научите тук.

          Много важно условие е за всеки отоплителен уред, който се монтира в дом с деца е, да има ниска повърхностна температура на корпуса. Това е наложително, за да се избегнат нежелани опарвания, при съприкосновение с отоплителя. Такива отоплителни уреди са немските акумулиращи радиатори от серията Tedan Lamina и Tedan JAWO. Вградените акумулиращи плочи осигуряват допълнително намаляване на енергийните разходи с до 70%. Те поддържат постоянна стайна температура и равномерно разпределяне на температурата в помещението.

Акумулиращ радиатор Tedan Jawo

          Поставянето на отоплителния уред е най-подходящо да бъде със захващане на стената.
Къде точно и какви отстояния да спазите вижте тук.

Не забравяйте, че е много важно да проветрявате помещенията редовно,  независимо от студените температури навън!
 

 

Препоръчваме