Блог

Как да изберем бойлера
11.10.2022 г.

Как да изберем бойлер?

    Правилния избор на бойлер оказва съществено влияние върху комфорта в нашия дом. Когато го подберем съобразно нашите нужди, можем да разчитаме, че ще използваме само електрическата енергията, която ни е нужна. 
          За да изберем точния модел бойлер за нашия дом, трябва първо да си отговорим на няколко важни въпроса:
  • От колко човека се състои нашето домакинство. Трябва да предвидим по-голям капацитет, ако очакваме семейството ни да се разраства. 
  • Нужно е да предвидим консумацията на вода на душа и/или ваната. Всеки един душ има различна консумация на вода в минута, всяка вана е с различен обем. 
  • Трябва да се съобразим с нашите навици и тези на близките си за взимане на душ. Един може да предпочита  душ за 5 мин., а друг да се наслаждава дълго на струята гореща вода. 
Когато анализираме тези данни можем грубо да се ориентираме, колко вода използваме ежедневно. 

          Трябва да вземем под внимание, че оказаните литри на бойлера са за вода поддържаща температура около 70-75C, а топлата вода, която използваме в ежедневието си е около 40C. При разреждането на водата от бойлера, ще получим по-голямо количество вода. 

         В случай, че се затруднявате да направим това изчисление, бихте могли да се обърнете към специалистите на eHaus за помощ и консултация. 

          В случай, че не изберем правилният модел бойлер и се спрем на такъв с по-малък обем, от този които ни е нужен  рискуваме да оставаме често без топла вода, точно когато ни е нужна. В случай, че решим да се презастраховаме и се снабдим с много по-обемен бойлер, ще изразходваме повече енергия от необходимото, за да подгряваме вода, която няма да можем да използваме изцяло. Например имаме нужда от 80л., а сложим 200л. Това не се отнася за случая, в който предвидим малко-по-голям обем, дори е препоръчително.