Блог

Как да изберем подходящ електрически отоплител?
21.09.2022 г.

Как да изберем подходящ електрически отоплител?

Отоплителният сезон предстои съвсем скоро и е време да помислим на какъв тип отопление ще се спрем тази година. Един от най-предпочитаните варианти, е отопление с електрически конвектор. Той е толкова популярен, защото е много достъпен, лесен за употреба, както и  за монтаж. Всеки, който реши да избере отопление с електрически конвектори неминуемо стига до въпроса "Какъв конвектор да избера ?"Съвременните, модерни конвектори са създадени, така че да бъдат максимално енергоспестяващи, като значително намаляват разхода за отопление спрямо печки тип духалка. Друго голямо предимство на конвекторите е това, че не изсушават въздуха, идеални са за хора с дихателни проблеми и не създават течение.
 

Как работи електрическият конвектор?:

Конвекторите са електрически отоплителни уреди, които затоплят помещението, в което са монтирани, разчитайки на естественото движение на топлия въздух, наричано още „конвекция“. Тези уреди нямат вентилатор, което ги прави практически безшумни. Снабдени са с нагревател, монтиран в долната част на уреда. Свободно преминаващият покрай него въздух се загрява и следвайки природните закони се издига нагоре и напуска уреда през специални отвори в корпуса. Равномерното разпределение на топлината във въздуха осигурява комфорт в помещенията без пряко да се усеща въздушната струя.

 

Как да изберем най-подходящата мощност?

 
При изчисляване на мощността, която е необходима, за да се затопли ефективно дадено помещение е препоръчително да се вземе предвид не само обемът на стаята, но и изложението ѝ, видът на строителната конструкция, наличието на топлоизолация и допълнителни източници на топлина, площта на прозорците и др. Нашата препоръка е да направите приблизително изчисление на база квадратурата на помещението, като вземете стандартна височина до 2.6 м2 и след това предвидите за всеки квадратен метър по 100W. Ако стаята е 20 м3, на Вас ви е необходим отоплител с мощност 2000W.  При изчисляване мощност на конвектор можете да използвате нашия безплатен калкулатор за изчисляване на мощност, за панелни електрически конвектори. 
 

Какъв термостат да изберем за електрическия конвектор?

 
Всеки вид термостат има своите предимства и Вие трябва да направите избор спрямо нуждите си. Стандартният електромеханичен термостат е изключително лесен за работа, поддържа постоянна температура в помещението и оптимизира разхода на енергия. Електронният термостат поддържа зададената температура с точност +-0,05°С и намалява енергийните разходи с до 35% в сравнение със стандартните термостати. Цифровият електронен термостат прецизно управлява уреда и автоматично превключва между комфортен и икономичен режим, като осигурява постоянна температура в помещението, но и значително намалява разходите за отопление. Ако изберете управление с вграден седмичен или дневен програматор, това ще намали допълнително разходите Ви и в същото време ще имате възможността да настройвате различни режими и температури по часове и дни от седмицата спрямо Вашите навици.
Важно е да се отбележи, че за да е максимално ефективно отоплението с електрически отоплители и съответно да се плащат разумни сметки за ток е необходимо да не се изключват! Когато то е празно трябва да се зададе единствено по-ниска от комфортната за човека температура, която ще се поддържа с минимално електрическо потребление. Ако в помещението се поддържа температура от 22°C, когато в него има хора, при излизането им за по-дълъг период от време- 5-6 часа е препоръчително да се намали зададената температура до 16-17°C, но не и да се изключи уредът. По-късно, когато отново има хора и се увеличи температурата до 22°C, разликата от 5-6°C ще се компенсира много бързо от конвектора, в сравнение ако трябва да се компенсира разлика от 10-12°C- каквато е обикновено температурата в неотопляемо помещение.
 

Какъв вид електрически отоплител да изберем?

 

Класическият конвектор е добър избор, когато не сте готови да направите по-голяма първоначална инвестиция. Конвекторите с вградена акумулираща плоча, която се нагрява от затопления въздух и отдава топлина, когато нагревателят изключи, са отличен избор, ако искате да намалите допълнително енергийните си разходи с до 50%. Най-доброто, което можете да изберете за Вашия дом са конвекторите Tedan ESD-Elva
 или Tedan Idra. Те са с вградена керамична плоча, която съхранява топлината почти без никакви топлинни загуби. Когато радиаторът достигне оптималната си температура, термостатът изключва и керамичната плоча започва да отдава топлина за около 40 минути, в зависимост от температурата, на която е настроен уредът. Благодарение на дизайна си, конвекторите от тези серии имат голяма топлоотдаваща повърхност, която като се нагрее, заедно с плочата осигурява комбинация между акумулирана, лъчиста и конвекционна топлина.

Разгледайте всички модели електрически отоплители и изберете точния за вас .