Блог

12 идеи как да пестим енергия, когато използваме бойлер
19.04.2024 г.

12 идеи как да пестим енергия, когато използваме бойлер

Търсите ли лесен начин да намалите високите сметки за ток?  Вие сте на точното място. В следващите редове, ще споделим 12 практични идеи, как без усилие да намалите разхода на ток и да пестите пари. Нека започнем, сега!
 

 1. Подменете остарелия бойлер с нов и намалете разхода си за подгряване на вода с до 35%. Бойлерите от последно поколение притежават прецизни термостати и отговарят на съвременните стандарти за енергийна ефективност. Всеки стар бойлер, който не поддържан правилно носи следите на времето и ефектите на водата, като повишава своята енергийна консумация.
 
 1. Изберете правилния обем на бойлера за нуждите на вашето семейство. Често срещана грешка , при избора на електрически бойлер е да направим компромис с обема. Дали защото мислим, че ще се справим с по-малко вода, дали защото ни се иска уреда да не заема много място, но това задължително повлиява на сметката за ток. Примерно, ако вземем бойлер 80 литра, за 4 членно семейство (2 възрастни и 2 деца), уреда ще се изпразва много по-бързо и ще се налага много по-често и продължително подгряване на вода, за да достигне зададената температура. Това води до увеличена консумация и по-високи показания на електромера в края на месеца. Валидно е и обратното, при закупуване на много по-голям обем от необходимото бойлера ще поддържа подгрято излишно количество вода, която няма да ни е необходима. Като първоначална отправна точка предвидете около 50л. вода за всеки възрастен член на семейството и около половината от това количество за всяко дете.  Научете какъв е препоръчителния капацитет на бойлера спрямо броя на обитателите в дома.  
 
 1. Монтирайте бойлера в топло помещение. Монтирайте бойлера в отопляемо помещение, за да запазите водата в резервоара възможно най-дълго топла. Това ще намали нуждата от често включване на уреда за подгряване на водата.
 
 1. Намалете тръбния път на бойлера до точките на ползване. Колкото по дълга е тръбата на топлата вода, толкова по-голяма е загубата на топлина и разхода на енергия за подгряване се увеличава.
 
 1. Изберете подходящ размер на душа. Прекалено големия дебит, при някой пити за душове изразходват водата много по-бързо и консумацията на електроенергия се повишава.
 
 1. Монтирайте аератор за чешма, който ще разпръсква водата, така че да увеличи ефективността на водната струя и да намали дебита на водата, без да жертва вашия комфорт.
 
 1. Заложете на режим ECO. Не поддържайте прекалено висока температура на вода и оптимизирайте разхода на енергия. Поддържането на по-висока температура води до по-чести проблеми с на нагревателя, до повече варовити отлагания и опасност от изгаряне. Препоръчителната температура, на която трябва да настроите бойлера е между 50-60 градуса. Достатъчно висока, за да не се развиват бактерии и достатъчно ниска, за да не причини нежелание ефекти.
 
 1. Изберете Wi-Fi бойлер и намалете разходите си за подгряване на вода с до 25%. Развитието на технологиите през последните години създаде ново поколение умни бойлери, които се самообучават и запомнят вашите рутинни навици. Те знаят кога, какво количество топла вода ще ви е необходимо, с което не изразходват излишна енергия и ви помагат да пестите. С тях имате възможност да следите много по-лесно консумираната енергия за подгряване, да определяте режимите на работа, да включвате и изключвате уреда от разстояние.
 
 1. Редовно почиствайте бойлера! Редовното почистване на водосъдържателя и нагревателя не позволява натрупването на големи отлагани, които да доведат до повишаване на консумацията. Източването на бойлера и неговата профилактика може да се извърши от вас или от специализирана фирма.
 
 1. Намалете образуването на варовик и котлен камък с магнитен омекотител. Ако се намирате в район с много варовита вода можете да намалите образуването на отлаганията, като монтирате магнитен омекотител преди входа на бойлера за студената вода. Научете повече за ползите от магнитен омекотител.
 
 1. Отстранявайте всякакви неизправности по пътя на водата! Един капещ душ или чешма може да генерира няколко десетки литра месечна загуба на вода.
 
 1. Четете инструкцията на производителя! Винаги прочитайте внимателно и следвайте инструкциите за монтаж и поддръжка на уреда, за да се наслаждавате на комфорт и ефективна работа.

Приложете тези 12 съвета, за да ограничете разхода на електроенергия и да намалете месечната сметка за ток . Направете промяната днес и се радвайте на резултатите години напред!